
Recunosc, sunt vinovat,
am cheltuit din banii poporului o mie şi ceva de euro pentru o deplasare în luna februarie la Roma – Italia, participând la Seminarul regional al ONU/PAM cu tema “Other applicable mechanisms for an effective oversight of the security sector in the fight against terrorism” în calitatea mea de Şef al Delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei ( www.pam.int ).
Dar oare Diplomaţia Românească Tradiţională ar fi reuşit ceea ce am reuşit eu în calitate de parlamentar???
Categoric NU!
Electoratul a acordat unui parlamentar prin votul sau legitimitate şi de aceea parlamentul reprezintă o sinteză a tuturor actorilor politici.
Diplomaţia Parlamentară se afirmă din ce în ce mai mult faţă de Diplomaţia Tradiţională datorită implicaţiilor şi problemelor apărute în noul context al globalizării.
Asociaţiile dintre parlamente dar şi numeroasele misiuni parlamentare, reprezintă o reţea care nu trebuie minimalizată şi crucificată pe altarul populismului bine mediatizat, ţintit şi dirijat de către forţe ostile interesului naţional.
Un parlamentar este de mii de ori mai eficient decât mulţi diplomaţii luaţi la un loc, deoarece manifestarea acestuia la diferitele întâlniri cu reprezentanţi ai altor parlamente, grupuri şi comisii parlamentare şi neparlamentare este de multe ori neprotocolară şi relaţiile interumane dezvoltă o diplomaţie directă cu propriile instrumente, stil şi rezultate
Un parlamentar este legitimat de fiecare alegător în parte şi de aceea este reprezentant al poporului având un ascendent colosal în discuţiile private cu omologi din alte ţări.
Diplomaţia Parlamentară faţă de Diplomaţia Tradiţională poate da rezultate imediate şi consistente dacă este bine administrată şi finanţata:
-abordarea unei probleme dificil de rezolvat pe calea cunoscută a Diplomaţiei Tradiţionale, uneori chiar admonestarea partenerului, fără riscul de a da naştere unui incident diplomatic, poate cel mult unul mediatic
– tonul direct al discuţiilor, aparent nepregătit, care creează o stare de normalitate greu de acceptat în cadrul Diplomaţiei Tradiţionale
– expunerea unor stări de fapt care nu au o legătură directă cu subiectul în discuţie poate crea o imagine de ansamblu a relaţiilor dintre parteneri, dintre comunitatea pe care o reprezintă “diplomatul parlamentar”
– legăturile personale de prietenie dintre parlamentarii statelor duc la crearea unor curente de lobby în interesul naţional
România este membru asociat la Adunarea Parlamentarea a Mediteranei şi eu sunt şeful Delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei.
Prin Diplomaţie Parlamentară am reuşit ceva extraodinat (aşa consider eu, cârcotaşii vor spune că am cheltuit din banii poporului, o mie şi ceva de Euro , să vizitez Roma ). Am reuşit ca pe 8-9 octombrie 2015, România să fie gazda reuniunii regionale dedicată rolului parlamentarilor în susţinerea prin acţiunile lor legislative a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, pentru prevenirea şi înfrângerea ameninţării terorismului în regiunea euro-mediteraneană (Marea Neagră comunică direct cu Marea Mediterană – cârcotaşilor , şi terorismul s-a globalizat )
Evenimentul va avea un profil foarte mare, deoarece va avea loc imediat după Adunarea Generală a ONU de la New York. Participanţii vor fi de la cel mai înalt nivel din statele membre PAM ( www.pam.int ) inclusiv şefi de stat şi de guvern, dar şi oficiali de rang înalt ai ONU, UE şi alte organizaţii partenere.
Globalizarea terorismului a devenit o realitate ce nu poate fi contestată, a cărei abordare impune profesionalism, responsabilitate si cooperare, atât pe plan intern, internaţional cât şi în raporturile cu serviciile aliate sau partenere.
Politica de securitate a statului român, relativ la riscurile pe care le prezintă escaladarea fenomenului terorismului, relaţionat cu crima organizată şi explozia informaţională, toate din ce în ce mai greu de gestionat, reprezintă o problemă şi o preocupare de maximă şi permanentă actualitate.
Pe 8-9 octombrie 2015, România va fi în atenţia întregii lumi!
Îmi cer scuze poporului român că am cheltuit din banii Ţării o mie şi ceva de euro
Drd. Ninel PEIA
Deputat român
P.S. 1 : După ce am obţinut sprijinul pentru organizarea acestei importante reuniuni la Bucureşti (binenţeles că “negocierea” s-a purtat la un pahar de vin ), am spus că, Parlamentul Romaniei nu poate aloca bani să susţină această reuniune, deoarece am fi linşaţi mediatic şi eu personal aş fi spânzurat în Piaţă Constituţiei.
Citiţi cu atenţie răspunsul lor. Vor plătii ei totul, inclusiv.…..cafelele şi apa minerală.
P.S. 2 : Imediat după această reuniune am să-mi dau demisia din Parlamentul României. Nu pot accepta în calitate de parlamentar să fiu oaia neagră a naţiunii. Nu mai pot să-mi pun familia in faţa sentimentului de pericol și risc, angoasă, impresia de a fi amenințat sau libertatea îngrădită.