
Domnului Deputat Ninel Peia
Stimate domnule deputat,
Vă precizez că aceste opinii, ca și cele exprimate anterior, sunt în nume propriu și nu angajează ANRM-ul. Colegii mei sunt liberi, ca și dv., să fie sau nu de acord cu mine.
De 25 de ani am învățat să prețuiesc fiecare cută destinsă din grimasele de ură care poceau chipul multor români atunci când se vorbea despre monarhie și despre Regele Mihai. Adevărul lucrează, mi-am zis, chiar dacă nu atât de repede cum ne-am dori unii dintre noi. Pentru că, nu-i așa, ”adevărul este stăpânul nostru, nu noi suntem stăpânii adevărului”. O splendidă lozincă eminesciană după care ar trebui să lucreze Parlamentul României. Am depistat forța adevărului și în prima dv. declarație politică prin care vă exprimați încrederea în și respectul față de monarhie. Dacă vă mai amintiți, v-am contactat imediat și, la ceva vreme, am făcut cu dv. un dialog în emisiunea ORA REGELUI pe care o realizam la acel timp. (Mă surprinde că nu știți că din martie 2014, CNA-ul, în strânsă colaborare cu Conducerea Televiziunii Române, m-a eliminat dintre autorii acestei emisiuni din considerente… monarhiste. Gest similar concedierii mele din 1991, de un reprezentant al partidului din care faceți parte). Nu am văzut – și atitudinea mea o confirmă, iar acuzația pe care mi-o aduceți se infirmă – o opoziție între atitudinea promonarhistă și apartenența la un partid social democrat. Cunosc foarte bine echilibrul sau, dacă vreți, armonia monarhiilor nordice cu guverne de stânga. Și cât de balcanic ar fi sufletul meu, pentru că m-am născut în această parte a lumii ca și dv., și nu mă dezic de structura spirituală cu care Creatorul m-a înzestrat, vă asigur că el nu conține ”o mogâldeață sinistră ce abia așteaptă să se scalde în sângele fierbinte al intelectualității, un sadic ghebos, dârz urmaș al bolșevicilor corciți cu miasma sovietelor infame”. Uff! Mult au lucrat consilierii dv. la schimonoseala acestei fraze. Din fericire aveți și exprimări mai pe înțelesul meu. Aud că ”PSD-ul nu mai înseamnă de mult FSN, acea sperietoare pe care unii n-o lasă de loc să-și dea duhul!” Iertați-mă, domnule deputat , dar nu văd ce aud. Afirmația dv. e leită cu declarația acelui șef de trib de canibali: ”La noi nu mai sunt canibali. Pe ultimul l-am mâncat eu.” Sau cu cea a președintelui de onoare al partidului din care faceți parte, care repeta mecanic prin anii 91-92, (mai ales în campanii) că la noi nu mai este urmă de comunism. Trebuie să vă dau însă și dv. dreptate. Fostul FSN, PDSR, actual PSD, una din ștruțocămilele politicii dâmbovițene de după 1989, nu mai este ce-a fost. E altul. Biologic. Dar înnoirea biologică nu-i asigură imunitatea. Regenerarea PSD-ului trebuie să conțină asumarea greșelilor (prea puțin spus), a ororilor declanșate imediat după 1989. Înnăbușirea în sânge a Pieții Universității. Mineriadele, de exemplu. Tg.Mureș, 15 martie 1990, alegerile din 20 Mai 1990, Constituția din 1991, cu sintagma – iertați-mă! ticăloasă! – din articolul 152, privind eternizarea republicii, și… și…
Adevărata înnoire a partidului trebuie să conțină spovedania, regretul, condamnarea acelor acte și, bineînțeles, cererea iertării. N-am auzit să se fi întâmplat așa ceva. Dar așteptam să aud, din forurile înalte ale PSD-ului, dar, mai ales de la dv., după prima declarație promonarhistă și: ”Iertare Majestate că partidul din care fac parte v-a alergat cu mitralierele pe drumurile Țării…” Măcar atât. Cine împiedică vechiul PSD ”să-și dea duhul”, cum spuneți, cu un foarte marcat năduf, că uite mai sunt unii care trăiesc și nu uită ce-au trăit? Actualul PSD, care nu și-a asumat cu responsabilitate trecutul, și nu s-a detașat în mod public de ștampila înecată în sângele atâtor români.
Amendați opinia mea care se opune organizării unui referendum privind alegerea formei de guvernământ, reușind, dintr-un foc, câteva fracturi de logică. După ce admiteți că republica a fost impusă samavolnic de armata roșie, fără consultarea poporului, acuzați apelul meu la repunerea în drepturi a adevărului, adică a monarhiei constituționale, de aceeași practică bolșevică exersată în decembrie 1947. Într-o secundă, ceea ce acuzați, apărați. Justificați și susțineți frauda. Legitimați ilegitimitatea. Scria un jurnalist în ”România Liberă” a anilor 90: ”Vrei să salvezi un om de la moarte sau de la închisoarea pe viață? Alege-l președinte!” Nu mai suntem în anii 90, domnule Ninel Peia, dar nici prea departe…
Ironia pe care ați deslușit-o pe alocuri și în scrisoarea mea anterioară este o ironie amară, domnule deputat. Cea mai înaltă instanță morală a românilor, Regele Mihai, nu poate fi folosit în campanii ocazionale de către cine știe ce partid care-și evaluează șansele de a mai da un președinte în următorii 10 ani. Am crezut că vreți să slujiți monarhia, nu să vă slujiți de ea! Am crezut că vă veți împlini obligația asumată în discuția de acum aproape trei luni: aceea de a face un grup parlamentar monarhist. Tonul ultimului dv. interviu din ziare.com, insistența cu care susțineți legitimarea ilegitimității, mi-a actualizat spusele celui care a fost considerat ”omul tuturor regimurilor”, Talleyrand: ”Vorbele i-au fost date omului pentru a-i ascunde gândurile”.
Trăiască Regele!
P.S. Interviul lui Salvador Dali a fost reprodus în anii 80 de excelenta revistă ”Secolul XX” condusă de Dan Hăulică. L-am citat în emisiunea pe care o făceam atunci pe TVR2, Dicționar de Literatură Uuniversală. Emisiunea a fost scoasă imediat din grilă.
Marilena Rotaru
29 aprilie 2015
sursa: https://www.facebook.com/marilena.rotaru.16/posts/853207108085265: