Ninel Peia are 43 de ani și s-a născut lângă Caracal. Absolvent a trei mastere, în drept, în economia și managementul de mediu și în administrație publică, este în prezent unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din România. Acționar principal al Peia Group și Directorul Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov, Ninel Peia a acceptat să vorbească în exclusivitate pentru revista noastră, despre familie, politică și pasiunile sale.
Ce amintiri aveți din anii copilăriei?
Am amintiri frumoase. M-am născut în anul 1969, iar la naștere am avut 5,5Kg. Un oltean pur sânge, greu de tot. Din clasa întâi până în clasa a patra am jucat la fiecare serbare, personajul principal în piesa “Domnul Goe” de I.L. Caragiale. Am avut un succes nebun, eram vedeta școlii și a satului. Păstrez și acum costumul de marinar și pălăria de paie cu inscripția pe panglică “Le Formidable”. Acum îmi dau seama că aveam siguranța fiecărei zile, siguranța în familie, siguranța în societate. Nu percepeam nicio amenințare din nicio parte a societății. Până în anul 1989 nu am avut cheie la ușa casei. Poate această siguranță în familie și societate ne dă nouă celor născuți atunci o altă viziune în viață. O putere ce nu are egal, puterea de a ne revolta atunci când vedem nedreptate, ură, micism uman dus la extrem, societate debusolată și condusă ca o turmă de oi de lingăi dezgustători. Cred că acesta a fost singurul lucru bun luat din comunism.
Cum v-ați format?
La școala din sat, la liceu, în armată, studii peste studii, dar cel mai mult m-a format biblioteca tatălui meu. O bibilotecă mare, plină de cărți adunate cu grijă de unchii lui și de el. Am citit cărțile de zeci de ori, unele fiind prea grele pentru vârsta mea. Mi-au trebuit ani buni să le înțeleg pe unele, cum ar fi; “Uragan asupra Europei” de Eugen Burada și Vintilă Corbu. Cărțile mi-au dat o viziune despre oameni, viață, au completat în mod universal cele învățate în familie și la școală.
Sunteți un familist convins?
Familia reprezintă totul și copii sunt împlinirea supremă a vieții. Cu cât mai mulți copii, cu atât mai bine. Sunt prea multe cuvinte să descriu asemenea bucurie și împlinire. Putem rezuma pe scurt fericirea supremă în cei trei copii pe care îi am, doi băieți și o prințesă de fată. Pentru orice persoană prima responsabilitate trebuie să fie familia, mai ales pentru un bărbat. Atunci când ai standarde de viață și conviețuire, preluate în mod curat și temeinic din cei șapte ani de acasă, poți ajunge la acel echilibru care să te ducă la o reușită în tot ceea ce faci. Iubirea fără condiții reprezintă totul, iar încrederea până la proba contrarie duce la succes în afaceri.
Aveți multe citate proprii. Vă considerați un înțelept?
Nu sunt un înțelept, chiar deloc. Am notate pe un carnețel peste o sută de citate. Le recitesc de multe ori și abia când sunt convins de ele le citesc în primul rând prietenilor. Scriu mai mult eseuri, dar și câteva cărți prin care am încercat să observ oameni, cazuri, fragmente din viața românilor, analize de zi cu zi, ce este bine și ce nu, cine greșește și cine are bun simț. O revoltă interioară mă face să scriu dar nu voi publica eu cărțile, cred că le vor publica copii sau nepoții mei. Aș vrea să văd și intelectuali români adepți ai eudemonismului, pentru că nu-mi plac sofiștii, intelectualii sofiști, ei sunt răul suprem în România ultimilor 22 de ani.
Credeți în Dumnezeu, in forța divină?
Da. Dar încerc să înțeleg încă multe aspecte. Cred că există o inteligență superioară. Divinitatea întegistrează absolut tot ceea ce facem, ceea ce gândim și totul va fi derulat atunci când vom ajunge să dăm socoteală pentru faptele noastre în această viață efemeră. Numai în biserică poți să-ți pui ca temelie a tuturor trăirilor, curățenia ortodoxă.
Ce pasiuni aveți?
Multe. Depinde de dispoziție, de context, de persoanele aflate lângă mine în acel moment. Pot să spun că mă relaxez atunci când citesc. Mă simt bine atunci cand joc biliard, iar liniștea interioară o hrănesc prin vizite de 3-4 zile la mănăstirile din Moldova și Bucovina. Îmi plac înotul, vânătoarea, pescuitul și călătoriile prin munții nostri. Totul este bun atunci când te simți împlinit fără să dejanjezi pe ceilalți.
Cum vedeți viitorul țării noastre?
Frumos și bun. Am credința că cei născuți în comunism, ajunși acum la maturitate deplină vor schimba în bine și radical România. Chiar am scris o carte pe această temă: ”Anonimii faptelor” și vă pot cita din ea: “ O elită politică care va construi lucruri majore sub semnul modestiei, anonimatului, oamenii soluțiilor practice, ai managerilor sătui de ineficiență și sărăcie impusă. Generatia decrețeilor va duce crucea altora, dar măcar noi nu ne vom plânge că am fost o generație de sacrificiu!”
http://www.revistapasiuni.ro/index.php/77-slide-show/209-ninel-peia-iubirea-fara-conditii-reprezinta-totul