
Atacul cu armă chimică petrecut în Siria ilustrează tragic capacitatea distructivă pe care orice umanoid descreierat cu acces la asemenea facilități letale o poate aduce pe Pământ.
Cam așa s-ar putea traduce îngrijorarea americană în legătură cu acest inimaginabil incident. La Washington, se vorbește despre o intervenție militară cu două scopuri: anihilarea unor eventuale depozite de arme chimice și descurajarea printr-un răspuns ferm a unor următoare asemenea fapte reprobabile.
În capitalele europene, în special la Londra și Paris, lucrurile s-au nuanțat. Intervenția militară este considerată a fi ultima opțiune, după ce toate celelalte posibilități ar eșua, lucru greu de conceput pentru diplomația bătrânului continent.
În atare condiții, greul cade pe ONU, organizația care trebuie să gestioneze această criză. În esență, poate părea că nimic nu e nou pentru ONU. Nimic mai greșit, prezența specifică a perfidei arme chimice complică mult lucrurile, ridicându-se chestiunea existenței unor depozite de astfel de arme, depozite a căror inaccesibilitate nu mai poate fi garantată de guvernul sirian.
România a sesizat de la bun început despre ce pericol este vorba, iar așezarea țării noastre în UE și NATO spune că vom fi alături de aliații noștri. Ceea ce este amenințător pentru ei este la fel de amenințător și pentru români. Și sub sabia lui Damocles nu este acceptabil să ne plecăm capetele.
ONU, repet, va hotărâ calea, România trebuie să stea ferm alături de deciziile aceste organizații. Evaluarea de la locul faptei va decide: diplomație plus intervenție armată sau intervenție armată și apoi diplomație.
Important rămâne un lucru: siguranța celor nevinovați.
31.08.2013
Deputat de Ilfov
Ninel PEIA