Cu toții cunoașteți deja cazul mult-mediatizat al școlăriței Sabina din Covasna, copila care datorită faptului că a purtat o bentiță tricoloră a fost amenințată cu moartea.
Nu vreau să pun într-o lumină patriotardă această oribilă întâmplare, ci să aduc în discuție ceea ce cred că este cu adevărat de neimaginat pentru acest secol, pe acest continent.
Vorbesc aici despre faptul inadmisibil ca niște copii – tineri de a căror dezvoltare toți suntem responsabili – să poată exprima sentimente atât de încărcate de ură la adresa altor copii.
Este strigător la cer, necreștinesc și, mai mult decât toate, reprezintă o amenințare certă pentru viitorul nostru, al Țării, al Neamului.
Am fost cutremurat să fiu nevoit să asist la o asemenea extremă demonstrație de intoleranță. Mai ales că acestă atitudine radicală a venit din partea unor copii. Copii ca ai mei, copii ca ai dumneavoastră, copii în a căror inocență ne regăsim, vremelnic, cu toții.
Scopul acestei declarații politice nu este instaurarea, peste noapte a toleranței absolute, ci cererea mea ca Parlamentul României să se implice, să promoveze și, de ce nu?, a face tot posibilul să instituționalizeze căile care pot crea cadrul necesar implementării valorilor toleranței în procesul educațional al tinerilor de astăzi.
Fără acest element, oricât de înalt ar fi nivelul de prosperitate și bunăstare națională pe care îl vom atinge, acesta va sta veșnic sub o sabie a lui Damocles.
De asemenea, cer implicarea Parlamentului pentru că această sarcină nu poate fi lăsată numai în seama familiei sau a diverselor organizații neguvernamentale. Cred că a sosit vremea unei implicări generale prin ministerele de resort, prin alte structuri abilitate pe termen îndelungat, ca parte a unei politici de stat responsabile și la nivelul provocărilor contemporane.
Astfel, concepte ca: indulgenţă, îngăduinţă, răbdare,blândeţe, îndurare, iertare, bun simţ, cooperare, predispoziţie pentru dialog, vor ajuta la construirea unor persoane adulte conștiente de respectul pe care trebuie să îl ceară, dar să îl și ofere, în societate, indiferent de poziția ocupată.
În acest secol, putem vorbi deschis despre prevenirea rasismului la copii, despre favorizarea înţelegerii şi prieteniei între toate naţiunile şi grupurile rasiale sau religioase. Mai mult, se numără printre îndatoririle noastre și decizia de a condamna orice formă de discriminare. Avem datoria să ne opunem proliferării unor concepte învechite sau a unor caracteristici mincinoase ce pun diverse persoane în situaţie de inferioritate faţă de celelalte grupuri din societate.
În acest demers, care se regăsește astăzi printre prioritățile sociale ale tuturor statelor democratice, deciziile Parlamentului României sunt cele care pot transforma intenția în acțiune.
Inițirea unui program național cu astfel de țeluri nu poate decât să onoreze orice demnitar conștient de valoarea acestor concepte cu valoare umană indiscutabilă.
26.03.2013
Deputat PSD Ninel PEIA