
Declarație politică Deputat PSD Ninel Peia
”Afirmațiile responsabile, adevăratul model de care avem nevoie în societatea actuală românească!”
Acesta este un apel către clasa politică, către instituțiile statului, ONG-uri, mass-media, asociații profesionale, și chiar sindicate.
Doresc să aduc în atenția dumneavoastră un fenomen pe care l-am observat de mult timp, dar care în ultimii doi-trei ani a ajuns la o agresivitate ieșită din comun. Vorbesc în aceste rânduri de un adevărat asalt împotriva imaginii instituțiilor statului, a sistemului sanitar sau de învățământ, a participanților la procesul legislativ sau in sistemul de implementare a acestuia.
Cu siguranță ați văzut la televizor sau ați auzit chiar și printre apropiați sintagme de tipul: ”parlamentarii dorm în fotolii”, ”medicii buni pleacă, rămân ciurucurile”, ”justiția e coruptă”, ”profesorii sunt incompetenți” sau ”poliția,nu face nimic” ?
La ce bun se propagă aceste generalizări? Pentru un polițist prins că a luat ceva de ce este permisă o anatemizare a întregii comunități a polițiștilor, indiferent de departament, pregătire, sex sau areal geografic? Pentru un Ciomu sau un alt decerebrat cu jurământul lui Hippocrate aruncat la gunoi putem să acceptăm concluzii care spun că avem numai impostori în halate albe?
Păi, atunci cum rămâne cu specialiștii noștri, din multe și variate domenii, care oricând pot da clasă multor experți din țări cu un nivel de trai și posibilități de pregătire aflate la 100 de ani înainte de posibilitățile noastre? Merită, aceștia și alții, care își fac treaba corect și uneori cu sacrificii nespuse, să poarte însemnele furilor?
Dar cei care, în politică, refuză să urmeze modelul unor Trahanache, Farfuridi sau Agamiță Dandanache și nu-și frâng coloana pentru avantaje rușinoase?
Acest fel de abordare, păguboasă și injustă, respectiv aceast fel de generalizare a unei probleme prin acuzarea unei instituții în întregul ei, a unui grup politic, profesional, rasial, cultural, poate chiar social etc, fără a indica persoana sau persoanele în mod concret, în baza unor motivele și dovezi clare și punctuale, nu este altceva decât un atac împotriva națiunii române, a administrației statului, a echilibrului politic și social din țară. O atitudine care este dirijată precis și a cărei putere subliminală nu poate fi ignorată.
Grosso-modo, astfel de acuze, din care sunt excluși indivizii care poartă vina, dar care tind să pună în lumină o întreagă breaslă, comunitate, grup social sau politic duce, evident, la slăbirea internă a statului român, imprimă în profesioniști teama, frica de acțiune, și țintește, probabil, la disoluția autorității și la performanța scăzută a sistemului de drept instituit. O astfel de tendință nu se poate indica decât fiind inamică cu speranțele și țelurile României de azi.
Desigur, o bună parte din acest tip de a ”arunca cu piatra”,
derivă din faptul că, democrația a adus drepturile omului, dar și ignorarea publică a acestora, începând de la responsabilitatea dreptului la libera exprimare până la eludarea respectării vieții private.
Se observă cu ochiul liber cum scandaluri destul de subțiri, adică de ”rază mică de acțiune”, sunt întreținute ca niște focuri sacre, și tot circul din zona politică, juridică, din sănătate sau învâțamânt, este menit să intimideze adevărații profesioniști și lasă să se înțeleagă că nonvaloarea, nemunca, necredința și sărăcia impusă guvernează absolut această țară.
Cu toate acestea, arbitrariul nu poate înlocui desăvârșirea statului de drept. Nu avem dreptul să aprobăm, tacit, așa ceva.
Unele țări au rezolvat o parte serioasă dintre aceste chestiuni adoptând așa-zisa abordare ” politică corectă”
Eu cred că, deocamdată, la noi, ar fi deajuns ca responsabilitatea să dicteze în situațiile în care tentația acestor acuze tinde să devină lege. Dacă politicienii cu poziții importante, dacă jurnaliștii care poartă povara de a fi vectori de influențare a opiniei publice, dacă asociațiile profesionale, sindicatele și ONG-urile ar reacționa decis la fiecare din astfel de acuzații și ar reacționa vizavi de oricare formă de denigrare în grup, de masă, lucrurile se vor schimba, radical, în bine.
Suntem o societate în căutare de noi și adevărate modele.
Din fericire, avem încă un rezervor bine garnisit cu astfel de personalități, ce ne ține să prezentăm ca atare astfel de oameni?
Adevaratii lideri în fiecare domeniu de activitate, adică aceia ce sunt cu adevărat curajoşi, verticali, cu atitudine demna, cei ce știu să urmărească interesul naţional şi să se comporte corespunzător în structurile unde lucrează pot deveni modelele de care avem mare nevoie.
Și aș mai aduga ceva: înnoirea societății începe cu fiecare dintre noi, mai cu seamă cu aceia ce poartă denumirea de demnitari. Pentru că, nu-i așa, oare de unde se trage, semantic, această denumire dacă nu de la una dintre cele mai apreciate calități ale omului politic: demnitatea!
04.06.2013
Deputat PSD Ninel PEIA