
De la o vreme, s-a umplut netul de articole despre copii, despre psihologia lui, despre nevoile lui, despre cum trebuie tratat, despre cum trebuie încurajat, sau dimpotrivă, descurajat, cum să rezişti la zâmbetul copilului şantajist, în ce categorie trebuie el încadrat, cum să-i faci baie în râu şi cum în Ocean, ce trebuie să mănânce şi ce nu trebuie să vadă în viaţa lui, cum să-i smulgi tableta din mână sau cum să afli din vreme ce înclinaţii sexuale are plodul. Dacă aduni toate tâmpeniile astea, cred că poţi asfalta cu hârtie toată România şi mai trimiţi ceva şi la Chişinău. De parcă pediatrii ar mai avea vreun rost pe planeta asta…
Şi, din toate mamele astea, mai vestite sau mai puţin vestite, dar toate crăpând de o deşteptăciune ce nu s-a mai văzut pe lume, n-am găsit şi eu una care să explice celor interesaţi cum să sădim iubirea de Ţară în sufletul flăcăului, cum să ştie ce este acel unic cuvânt numit „dor”, de ce e important să îţi cunoşti istoria Neamului, cum să faci să-i explici frumoasei tale fiice, botezate Dervişa sau Gomorella sau Isobel-Pernambuco, ce important era în familie străbunicul său, Gheorghe, care şi-a lăsat o mână la Mărăşeşti, şi de ce pe tac-su îl cheamă Constantin şi nu Frederic von Hilldebrand şi de ce vecinul de la trei nu-şi schimbă numele de familie, chiar dacă îl cheamă Brazdă, Brânză sau Ţăranu…
Serios, nimeni de pe marele net nu este interesat de a găsi metoda optimă de a insufla oleacă de dragoste de Ţară, de respect de Neam şi pentru sacrificiile strămoşilor şi cine sunt acei strămoşi, ce au făcut ei, şi de ce pe unii trebuie să îi adulăm mai ceva decât pe Sfântul Valentin şi minunatul Halloween care umple cluburile de tineri văcsuiţi în moroi şi strigoi, deşi ei nici nu cunosc cuvintele astea?
Are cineva un exemplu? A descoperit cineva o mamă sau un tată care să îţi povestească pe net cum l-au ajutat pe el domnul Ispirescu sau cetăţeanul Cezar Petrescu să îi înveţe pe cei mici ce este curajul şi că mila este o mare virtute? Sau din Mioriţa, că românul este cel mai conectat european în viaţă la valorile Creaţiei Universale şi la Puterea Admiraţei Absolute?
Eu nu am găsit pe nimeni. Şi cred că lipsa acestei preocupări aduce deja şi va mai aduce mari prejudicii României şi mai ales păturii tot mai subţiri ai adevăraţilor patrioţi….
Din ce în ce mai puţini români ştiu câte ceva despre trecutul Neamului său, despre trăitorii care şi-au luat singuri jugul destinului pe umeri pentru a ridica o Ţară, pentru a o defini şi apăra. Cultul Eroilor a ajuns o vorbă în vânt, copii râd de Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru că beţivul de tac’su le-a spus că a auzit la televizor că era un afemeiat şi, pe deasupra, văr cu Dracula, ăla de suge sânge din dame nevinovate, vampir primordial, pentru că aşa i-a venit unui irlandez să facă niscai parale cu o carte de ficţiune…
De Van Helsig şi Frankenstein ştiu toţi copii, dar de Harap Alb şi Făt Frumos tot mai puţini… Îşi botează româncele fiicele cu nume ca Fiona, neînţelegând în puţina lor minte că, până şi personajul din desenul animat de unde s-a inspirat era un căpăcăun. E drept, parte femeiască…
Astfel de opţiuni, de proastă factură şi lipsite de orice dram de înţelepciune şi respect pentru bunii şi străbunii noştri, nu fac decât să creeze generaţii întregi de indivizi dezrădăcinaţi, mase de lucru pentru corporaţii şi afacerişti care, culmea, îşi cinstesc Neamul şi Familia, pături de oameni slabi la minte şi fără istorie, frunze în vântul stârnit de cei ce ştiu ce vor, biete creaturi lipsite de exemple de curaj şi măreţie, milioane de suflete cu aspiraţii la limita maşinii de spălat şi a chipsurilor sclipitor ambalate.
Lipsiţi de modele naţionale, spălaţi pe creier de cuvinte puternice şi vibrante ca erou, patrie, neam, înaintaşi, sacrificiu, tărie de spirit, cu o istorie furată şi cu tendinţa de a visa la supereroi născuţi din accidente genetice şi nu coborâţi din istoria oamenilor vii, copii noştri devin nişte unelete cu voinţa de mai lua un hamburger, incapabili la a-şi imagina dimensiune Ţării unde s-au născut. Nici cea geografică, darămite cea istorică sau mitică.
Distrugem viitorul cu preocupări de amoebe osificate…
Ninel PEIA
Deputat PSD Ilfov
www.ninelpeia.ro
Buna seara,
Tot eu, Doina Constantinescu, domnule Peia, pentru ca mi-a placut imaginea copiluilui cu fata pictata in culorile drapelului, am citit de curiozitate si nu pot sa nu va raspund.
Aveti dreptate cand vorbiti de generatiile dezradacinate de tineri romani, de copii care traiesc alte culturi in tara lor si nu o cunosc pe a lor!
Ca deputat, ca om al legii si cu impactul dvs., poate rezolvati si aceste aspecte atinse in comentariul dvvs.:
1. NU CUNOSC ISTORIA : sa se predea istoria adevarata, in mod foarte serios, in scoli si licee, chiar si in facultati. Istoria si geografia sa fie materii obligatorii la examenele de maturitate. NU se mai face deloc istorie. Manualele de istorie, cele de geografie, ar trebui epurate si reeditate, cu toata raspunderea, de catre istorici reali, nu scrise de inspectorii de specialitate.
2. Profesorii sa fie testati cu raspundere si sa nu mai fie admisi decat cei care au note peste 8. Nota 7 la un profesor e mica rau. Ati auzit expresia „cea mai mare nota a elevului este 9, pentru ca 10 este nota profesorului”. Ce profesori avem? ce profesori mai merg la tara, ce scoala fac copii de la sat?
3. Ar trebui dezvoltat sistemul de HOMESCHOOLING-ul. Pana la urma, parintii ar trebui sa poarte raspunderea educatiei propriilor copii, asa este? cine nu poate sa se implice 100%, sa-si dea copilul la scoala de stat.
4. NU CUNOSC POVESTILE SI BASMELE ROMANILOR? Ar trebui reeditate cartile de povesti, basmele romanilor, asa cum erau ele. Stiti ca nu se gasesc in librarii, nici in consignatii?
5.PARINTII SUNT NEEDUCATI SI NU AU VALORI? Programele tv. ar trebui si ele amendate serios, asta cu aviz la educatia parintilor, a „betivului de ta-su”, ca sa inteleaga „plodul”ce trebuie de la parinti. ( Asta, va spun sincer ca nu mi-a placut deloc !)
Domnule Peia, sunt multe de facut in tara asta, numai ca, fiecare trebuie sa fie devotat si dedicat rolului pe care-l are.
Este usor sa vorbim despre aceasta generatie de parinti tineri. Raspunderea ramane a lor, categoric, dar profesorii, inspectorii scolari, Ministrul Educatiei, guvernul, ce fac? ei cand iau totul in serios, cand se gandesc la raspunderea pe care o au fata de salariile pe care le au din banii nostrii, ai acestor parinti storisi de toata vlaga, fata de FIECARE copil? Nu este o scuza, este o realitate cand spun ca, parintii tineri sunt foarte preaocupati de castigarea baniilor necesari familiei, iar programul de lucru nu mai este de foarte multi ani 8-10 ore.
Nu mi se pare normal sa vorbiti asa despre mame ! cele pe care le descrieti, nu sunt cele pe care le cunosc eu si cunosc foarte multe de cand ma ocup de strangerea de semnaturi pentru petia noastra. Sper ca nu sunt nici acele „mame eroine” despre care vorbeste proiectul dvs., de lege. Atunci cine sunt acele mame despre care vorbiti? cum sa credm ca ne veti sustine cauza, daca nu ne respectati si nu ne apreciati? sau poate o sustineti pentru interesele dvs.? asta ramane de vazut !
Noi, bunicii, va asigur ca ne invatam nepotii despre eroii patriei, de la Decebal, la …Ceausescu. Ii vom invata, fiti sigur si despre personajele marcante de dupa ’89, asta este istoria romanilor si trebuie sa o stie. Ei trebuie sa stie istoria asa cum a fost, nu cosmetizata.
Doina Constantinescu