
Monarhia ar da Romaniei o sansa sa isi recapete demnitatea, sa aiba institutii moderne si eficiente, sa atinga prosperitatea, pentru ca Romania are nevoie de „lobby statal”, iar monarhia „il are in sangele ei”, sustine deputatulPSD de Ilfov Ninel Peia.
Absolvent al Facultatii de Drept, avand trei mastere, unul in drept, al doilea in economie si al treilea in administratie publica, deputatul PSD Ninel Peia sustine de mai multi ani revenirea Romaniei la monarhie, inclusiv prin declaratii in Parlament.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta isi argumenteaza punctul de vedere si explica modul in care regele Mihai ar putea reveni in fruntea tarii.
De ce credeti ca un rege ar fi mai potrivit pentru Romania anului 2015 decat un presedinte ales de cetateni?
Monarhia reprezinta ultima sansa pentru ca Romania sa isi recapete demnitatea, pentru ca romanii sa nu mai fie terfeliti, pentru ca institutiile noastre sa redevina moderne si eficiente, pentru ca bunastarea sa nu mai fie un deziderat al celor mai multe generatii, care au fost pana acum de sacrificiu.
Argumente cred ca sunt foarte multe.
Oferiti-ne cateva si spuneti-ne ce schimbari credeti ca ar putea un rege sa aduca Romaniei in zilele noastre.
In primul rand, republica s-a impus in tara noastra pe senilele tancurilor bolsevice care erau inca murdare de sangele soldatilor nostri. S-a impus prin forta si brutalitate, si pana la acel moment tarile romane au cunoscut numai conduceri nobile, ca au fost numiti domnitori, regi, printi sau cneji.
Diferenta e foarte mare fata de ceea ce s-a intamplat dupa 1948. Eu cred ca niciun presedinte si niciun politician care a avut putere de decizie dupa 1990 nu a avut curajul sa isi lase destinul in mainile stapanului sau de drept: poporul roman.
De ce poporul roman sa nu poata sa isi spuna parerea – daca vrem republica semiprezidentiala, cum este acum, sau daca vrem monarhie constitutionala? Numai vointa populara poate sa decida asta.
Si cum s-ar putea reveni la monarhie?
Se poate face numai intr-un singur fel: un referendum prin care tara sa se pronunte pentru republica sau monarhie constitutionala. In baza referendumului, Parlamentul se va transforma in Adunare Constituanta, pentru ca daca nu se transforma, noi nu putem incalca Constitutia care prevede ca este nemodificabil prin niciun referendum acel articol despre forma de guvernamant, numai Adunarea Constituanta poate sa decida forma de guvernamant si sa o supuna apoi plebiscitului.
Sunt multe de spus.
Ati vazut sondajele? Daca s-ar face acest referendum, ce sanse credeti ca ar avea solutia revenirii la monarhie?
Am studiat toate sondajele care s-au facut pana acum. Undeva in primavara anului 2014, 35% din populatie ar fi votat pentru monarhie. Dupa alegerile prezidentiale din 2014 a scazut undeva la 25%. Eu cred ca cei 25-35% in cazul unui referendum vor veni la vot in corpore, prezenta la vot nu va fi mai mare de cincizeci si ceva la suta, si atunci sunt sanse mari sa revenim la monarhie.
Dar, in cazul unui referendum, bineinteles ca va exista si o campanie din partea celor care sustin revenirea la monarhia constitutionala si din partea celor care vor republica semiprezidentiala. Si oamenii vor cantari lucrurile si vor vedea ca e mult mai bine cu o monarhie constitutionala, avand in vedere si exemplele care sunt in Uniunea Europeana.
Republica sau monarhie? Ce ar vrea romanii – sondaj Inscop
Insa, acolo traditia nu a fost intrerupta, in timp ce peste noi au trecut decenii de comunism si alti 25 de ani de tranzitie „originala”. Presupunand ca referendumul ar avea succes, pe cine vedeti pe tron: pe regele Mihai, pe principesa Margareta sau pe principele Nicolae?
Cat timp traieste regele Mihai, pe regele Mihai, iar dupa aceea pe principele Nicolae. Nu ca nu as fi de acord cu principesa Margareta, dar poporul roman are o rezistenta la… Cred ca principele Nicolae ar fi acceptat de intregul popor roman.
Spuneati ca monarhia ar putea readuce prosperitatea in Romania. Cum? Prin ce mijloace?
Statul roman, in ultimii 25 de ani, nu a beneficiat absolut deloc de o campanie de lobby de stat, in afara granitelor tarii. Niciun guvern, niciun politician de marca, niciun om de stat nu s-a gandit ca Romania are nevoie de lobby statal.
Ce inseamna lobby statal? In momentul in care ai o problema de rezolvat, activezi acele persoane, cunostinte, fiecare cetatean, fiecare parlamentar, fiecare om de afaceri, si prin acel lobby, prin persoana respectiva, persoanele de acolo vad Romania.
Ce avem? Avem un stat care de 25 de ani nu are o strategie pentru lobby de stat, in afara granitelor tarii. Monarhia are din start acel lobby, il are in sangele ei. Si atunci cine beneficiaza? Beneficiaza in primul rand poporul roman.
Am mai fost acuzat ca sunt social-democrat si ce treaba am eu cu monarhia.
Si eu doream sa va intreb, nu sa va acuz.
Uitati-va la Suedia. Monarhia plus social-democratia este un exemplu de succes de netagaduit.
Colegii dvs. de partid ce spun?
Veti fi suprinsa, nimeni nu mi-a spus o vorba sa ma critice, din contra, multi au spus ca ma sustin. Si daca studiati, o sa vedeti ca multi social-democrati au spus asta, chiar in declaratii in Parlament, cum este doamna Neviser Zaharcu, deputat de Tulcea.
Sau va mai dau un exemplu: In 1984, in revista L’Express, Salvador Dali a spus un lucru, care a fost consemnat. Spunea ca singura tara din estul Europei careia i se potriveste monarhia este Romania.
Fotografia zilei: Ceausescu, primul presedinte cu sceptru
Sa ne intoarcem in prezent. In curand, la Moscova va fi organizata o fastuoasa ceremonie cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la victoria in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Credeti ca regele Mihai, care a mai participat la asemenea festivitati si in anii trecuti, sau presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa mearga la Moscova, in contextul geopolitic actual?
In acest moment cred ca nici presedintele Romaniei, nici regele nu ar trebui sa mearga la Moscova.
Si cred ca, in general, nu ma refer la Majestatea Sa, dar conducatorii Romaniei, in momentul in care fac un pas sau iau o decizie (ca trebuie sa faca ceva in politica externa), sa asculte de consilieri, sa repete in fata oglinzii ceea ce trebuie sa spuna, pentru ca ei nu vorbesc pentru ei.
Cand spune ceva Iohannis spune presedintele Romaniei, spune Romania.
sursa: http://www.ziare.com/regele-mihai/casa-regala/monarhia-are-lobby-ul-statal-in-sange-sa-facem-referendum-interviu-cu-un-deputat-monarhist-1359430