
Din ianuarie 2016, românii se vor putea înrola în armată, pe baza serviciului militar voluntar, se arată într-un proiect legislativ depus la Camera Deputaţilor şi solicitat chiar de ministrul apărării. Pentru a-i atrage pe tineri, statul le oferă soldă de 1.000 de lei şi calificări profesionale. După 10 ani de absenţă, serviciul militar revine în România, de data aceasta doar pe bază de voluntariat. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de act normativ care modifică legea privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu. Necesitatea pregătirii militarilor în termen a fost dată de conflictele de la graniţa cu România, unul dintre susţinătorii reintroducerii serviciului militar fiind chiar ministrul apărării, Mircea Duşa. Proiectul prevede ca începând cu data de 1 ianuarie 2016 să se instituie executarea serviciului voluntar cu o durată de şase luni, în calitate de militar în termen. Prima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen va fi în luna ianuarie 2016, când cetăţenii români, bărbaţi şi femei cu vârste între 18 şi 25 de ani, care doresc să execute serviciul voluntar, se vor prezenta la centrele militare pentru luarea în evidenţa militară.
Avantaje: soldă şi calificare profesională
Iniţiatorul proiectului legislativ, deputatul Ninel Peia, vorbeşte despre avantajele pentru viitorii tineri recruţi: “Un avantaj al actului normativ este instruirea într-o specialitate militară şi, astfel, armata va beneficia de o pepinieră de unde să îşi aleagă viitorii militari profesionişti. Apoi, ca şi în viaţa civilă, în armată se învaţă anumite meserii, cum ar fi mecanic auto, şofer, bucătar, radio-electronist, cameraman, electrician. Mulţi dintre aceşti tineri vor primi şi o diplomă de calificare într-un anumit domeniu cu aplicabilitate în viaţa civilă. În acest fel, societatea, în ansamblul ei, va beneficia de tineri calificaţi într-o meserie, dar şi cu o gândire şi o structură de respect, de disciplină formate în armată. Statul român oricum susţine ajutorul de şomaj din fondurile publice şi putem să-i dăm posibilitatea unui tânăr, dacă vrea să meargă în armată ca voluntar, să se califice gratuit într-o meserie şi să primească şi o soldă. Iar solda ar fi mai mare decât ajutorul de şomaj, undeva la 1.000 de lei”.
Si fetele pot face armata
Deputatul Ninel Peia susţine că, în cazul unui conflict, “armata nu are de unde să recruteze oameni pregătiţi, care să ştie măcar să tragă cu o armă, să cunoască detalii tehnice de luptă”. “Cei mai tineri rezervişti la ora actuală au în jur de 35 de ani, ultimii care au făcut armata în termen. Apărarea ţării nu se bazează numai pe militarii profesionişti, ci şi pe rezerva tactică. Eu cred că tuturor le va prinde bine un stagiu militar de şase luni şi este pentru prima dată în România când se propune ca şi fetele să poată să facă armata”, a mai afirmat Ninel Peia.
“Va fi o cerere foarte mare”
Potrivit ultimelor cercetări sociologice făcute în România, aproximativ 60% din tinerii din sudul ţării, dar şi din Moldova şi 40% din tinerii din Transilvania doresc să facă armata ca militari în termen, ne spune deputatul Ninel Peia. “Eu cred că va fi o cerere foarte mare pentru serviciul militar, având în vedere că sunt mulţi tineri, mai ales în mediul rural, care nu au o calificare şi doresc să aibă un viitor în viaţă”, ne-a precizat Ninel Peia.
60 la sută din tinerii din sudul ţării şi Moldova vor să facă armata, potrivit unui studiu.
“Unităţile militare au specialişti foarte buni, ofiţeri, subofiţeri, inclusiv soldaţii profesionişti şi instructori care vor putea preda cursuri de calificare. În proiectul de lege am prevăzut ca guvernul să dea o hotărâre prin care va stabili modul de recrutare, precum şi posibilitatea ca diploma dată de armată să fie recunoscută în viaţa civilă. Eu am făcut armata pe timpul lui Ceauşescu, un an şi jumătate, aveam instrucţia de trei ori pe săptămână, inclusiv în poligon, dar asta nu înseamnă că faci opt ore sau 10 ore de instrucţie pe zi. În celălalt timp, de trei-patru ore pe zi, se făcea şcoala de şoferi sau se învăţau alte meserii”, Ninel Peia, deputat
“Proiectul legislativ vine în contextul conflictelor de la graniţa cu România. Marea majoritate a colegilor susţin legea, dar bineînţeles că va fi un vot politic, în funcţie de interesele generale sau de grup din momentul votului. Şi acum în lege există prevederea ca în caz de pericol de război toate persoanele între 18 şi 35 de ani vor intra în serviciul militar obligatoriu”, Ninel Peia, deputat “
Cred că româncele care doresc să facă armata vor fi mult mai pregătite fizic şi psihic pentru ceea ce le rezervă viitorul, inclusiv în familie.”, Ninel Peia, deputat Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite – Ziarul „ring”, iar pentru publicaţiile online – http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/260986/2015/BANI-si-meserie-carlig-pentru-inrolarea-tinerilor-in-ARMATA-Afla-ce-le-OFERA-statul-