Ninel Peia (deputat PSD): “Ar fi vitală o augmentare a programului Prima Casă și în privința construcției locuințelor noi”
În condițiile în care plafonul de creditare a programului Prima Casă pentru anul 2013 poate fi atins până la jumătatea lunii octombrie, dacă se menține ritmul actual de acordare a creditelor, reprezentanții Ministerului Finanțelor iau în calcul prelungirea sa pe termen nelimitat.
Deputatul PSD Ninel Peia, anterior un important reprezentant al pieței imobiliare din România, a explicat pentru Ghimpele această posibilitate: „Programul Prima Casă este semnificativ pentru piața imobiliară autohtonă. Este benefică o prelungire sine die a acestuia. Mai mult, consider că ar fi vitală o augmentare a programului Prima Casă și în privința construcției locuințelor noi, aceasta aducând cu sine creșterea economiei reale și crearea a noi locuri de muncă. Consider că plafonul de creditare ar trebui împărțit în două: jumătate din plafon ar putea fi alocat permanent pentru achiziționarea și construcția de locuințe noi și cealaltă jumătate pentru achiziționarea locuințelor vechi. Această nuanțare clară a programului ar stimula deopotrivă creșterea economică și piața construcțiilor din România.”
Ȋn acest context, Ninel Peia s-a exprimat şi în legătură cu o altă lege dată recent spre promulgare de Parlamentul României. Legea se referă la interzicerea cultivării organismelor modificate genetic în ariile naturale protejate. Expresia utilizată în lege devine interzicerea acestora „pentru ariile protejate de interes comunitar, național sau internațional.”
Ninel Peia, la rândul său autor al unei iniţiative legislative privind interzicerea cultivării și importului Organismelor Modificate Genetic (OMG) și interzicerea importului, producției și comercializării produselor care conțin Organisme Modificate Genetic (OMG), ne-a precizat: „ Eu sunt un adversar al organismelor modificate genetic, pe care le consider, în baza multiplelor cercetări internaționale, nocive pentru om și mediu. Am avut o inițiativă legislativă în această privință, prin care ceream interzicerea totală a cultivării lor pe teritoriul României, posibilitate prevăzută pentru fiecare stat membru de către Parlamentul European, prin așa-numita clauză de salvgardare. Nu numai în ariile naturale protejate, fie ele de interes național, internațional sau comunitar trebuie interzisă cultivarea acestora, ci în toate ariile. Motivul este foarte simplu: din cauza fenomenului polenizării, precum și prin acțiunea factorilor meteorologici, nu se poate trasa o delimitare clară între o arie pe care se cultivă organisme modificate genetic și una pe care nu se cultivă. Astfel se poate produce o contaminare permanentă a tuturor culturilor și a mediului înconjurător. În calitate de specialist în problemele de mediu consider această contaminare drept un factor de risc permanent pentru echilibrul ecologic al României. În acest context, consider că interzicerea completă, adoptată și de alte state membre ale Uniunii Europene, este singura soluție care ar putea rezolva toate aspectele acestei probleme, atât de importantă pentru mediu.”
Sursa: Ghimpele.ro